Apps die het niet gehaald hebben

Geplaatst op 20 januari 2014 in de categorie Reviews

Heel af en toe worden er applicaties (apps) voor op de tablet of smartphone ontwikkeld die niet in goede aarde vallen. Enkele voorbeelden van apps die veel kritiek krijgen of na gebruik verwijderd zijn uit de App-store  en/of Android-market.

De laatste app die verwijderd is, The Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie', was té seksistisch bevonden. Gericht op kinderen vanaf 9 jaar, kon je een fictief zwaarlijvig meisje afhelpen van haar overgewicht door middel van scalpels en spuiten en zo een Barbie-figuur creëren. Op Twitter werd geklaagd over de app en daarop heeft Apple het verwijderd.

Nog een vreemde app was een app waarbij je je vriendje juiste manieren kon aanleren door hem o.a. te slaan of met pepperspray in de ogen te spuiten. Daarbij staan de vrienden er om heen te lachen. 'The Boyfriend Trainer' werd beschouwd als een gewelddadige mishandel app.

Wat heeft Pepsi gemeen met daten? Niks, zou je zeggen. Daar dachten ze bij PepsiCo toch echt anders over. In 2009 lanceerden ze een app, die je moest helpen bij het daten. In de 'AMP UP before you score' app stonden 24 vrouwentypes, veelal stereotype, met enkele openingszinnen. Enkele typetjes waren 'nerd', 'treehugger' en 'uitwisselingsstudente'. PepsiCo liet de app offline halen na veel kritiek.

Ondertussen niet via de App Store te downloaden, maar nog wel in Google Play is 'Carrot Dating'. De bedoeling met deze app is dat je als man een vrouw omkoopt om te daten, in plaats van het ouderwetse mee uit vragen.

Je kent vast wel TripAdvisor, de ratingsite voor hotels en restaurants. Met 'Lulu' kunnen vrouwen hun date beoordelen en een score geven. Hashtags als #betaaltaltijd of #geobsedeerddoorbaby's konden aan de score meegegeven worden. Kan best grappig zijn, maar of de date echt beoordeeld wordt op de juiste kwaliteiten is niet aan te tonen.

Je maakt een foto van je vriendin of je maakt een selfie en je denkt 'jezus, ik mag w

el weer eens gaan lijnen'. Door een camera lijk je altijd vijf kilo zwaarder, daar heeft 'SkinnyCam' wat op bedacht. Met deze app kun je jezelf slanker doen lijken. Een soort makkelijke Photoshop zeg maar. Maar of het nu de bedoeling is dat alle vrouwen een minderwaardigheidscomplex krijgen omdat ze een echt natuurlijk vrouwelijk figuur hebben, dat is ook maar de vraag.

Wat zijn dan de populaire apps? Het populairst blijft toch wel Facebook en Facebook messenger. Gevolgd door nieuws- en weerapps. De spelletjes Candy Crush Saga, Minecraft en Angry Birds blijven ook hoog scoren. V

ooralsnog lijkt er nog geen verandering in de hoeveelheid van het app-aanbod te komen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een app voor. En zo blijven de tablets en smartphones een heel belangrijke rol in ons leven spelen. En ja, er wordt ook nog af en toe gebeld met de smartphone, maar dat lijkt steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen.

app-mobiel