Eurocent muntjes afschaffen of niet?

Geplaatst op 11 april 2014 in de categorie Consument

Niet afschaffen, als het aan de politieke partij PS (Parti Socialiste) ligt. Er ligt een wetsontwerp bij de federale regering met het voorstel om de muntjes van 1 en 2 cent af te schaffen. De PS zou dit ontwerp hebben tegengehouden.

De reden van de PS om het wetsvoorstel niet te steunen zou gaan om het feit dat zij niet overtuigd zijn dat de consument geen nadeel er aan zou hebben. Waarschijnlijk zal het hele dossier na de verkiezingen pas weer opgepakt worden. Het kan zijn dat het voorstel van minister van Financiën Koen Geens (CD&V)opnieuw bekeken wordt en zonodig bijgewerkt wordt. De winkeliers mogen dus voorlopig bij het afrekenen het totaalbedrag nog niet afronden tot op 5 cent.

Deze week was een tweede lezing van het voorstel geagendeerd. Het werd duidelijk dat de PS het voorstel wilde verwerpen. Ondanks de eerste goedkeuring van de Franstalige socialisten. De PS zou in het voorstel een aantal wijzigingen opgenomen zien worden, die zouden leiden tot een te sterke wijziging van het voorstel. Zo pleiten ze bijvoorbeeld voor een verbod voor afronding op de rekeningen die elektronisch (bijv. via Bancontact) betaald worden. Het wetsontwerp wordt ondersteund door onder andere diverse zelfstandigenorganisaties, de Nationale Bank, het Prijzenobservatorium en de Raad voor Verbruik.

Het voorstel van minister Geens houdt in dat de winkeliers de bedragen op de kassa die eindigen op 1,2,6 of 7 cent naar beneden mogen afronden tot een veelvoud van 5 cent. De prijzen die eindigen op 3,4,8 of 9 cent mogen dan weer naar boven worden afgerond. Het gaat wel om het totaalbedrag van alle producten samen en dus niet afzonderlijk. Voor de klanten zou deze aanpassing een voor- of nadeel opleveren van maximaal 2 eurocent. Een ander voordeel van de afronding is dat de klanten met minder muntjes in de portemonnee rondlopen. De winkeliers hoeven dan weer minder wisselgeld te voorzien.

Bij onze noorderburen zijn al langer de winkeliers niet meer verplicht om de 1 en 2 eurocent muntjes te accepteren. Zij moeten dan wel duidelijk bij de kassa vermelden dat ze de bedragen afronden en deze muntjes niet accepteren. De munten zelf zijn niet afgeschaft en blijven gewoon een wettig betaalmiddel. De Nederlandsche Bank meldt wel dat er steeds minder vraag naar de munten zal zijn en daarom ook minder nieuwe gemaakt zullen worden.

Ook bij de Europese Commissie zijn dossiers opgesteld voor eventuele afschaffing van de 1 en 2 eurocent munt. Ook andere voorstellen worden daarin meegenomen. Zo kan bijvoorbeeld de productie van de muntjes goedkoper door het gebruik van andere materialen. Een ander voorstel is het helemaal uit de markt halen van de munten, waardoor er ook niet meer mee betaald kan worden per een bepaalde datum. Of het stoppen van de productie zodat de munten langzaamaan verdwijnen. Natuurlijk kan er ook besloten worden dat er helemaal niets veranderd.

Hoe dan ook: het is duidelijk dat er in verschillende landen discussies gaande zijn over het nut en noodzaak van de munten van 1 en 2 cent.