Hoe veilig is de bitcoin?

Geplaatst op 20 januari 2014 in de categorie Consument

Het is een ware rage aan het worden, de bitcoin. Een virtuele munt die je online kunt ruilen tegen een officiële muntsoort, bijvoorbeeld de dollar of de euro. Toch word je gewaarschuwd voor de bitcoins.

In navolging van andere centrale banken, waarschuwen nu ook de Nationale Bank en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) voor het gebruik van virtueel geld als bitcoin. Eerder bracht ook al o.a. de Nederlandsche Bank waarschuwingen uit.

De risico's van het gebruik van virtueel geld zouden te hoog zijn, volgens de Nationale Bank. Officieel is het geen wettelijk betaalmiddel en is er geen financieel toezicht op virtueel geld. De ruilplatforms waar je bitcoins kunt ruilen tegen euro's zijn niet gereguleerd en zijn geen bank waar je je geld in bewaring kunt geven. Ook schommelt de waarde van de bitcoin behoorlijk sterk. En omdat het om een virtuele muntsoort gaat, lopen de elektronische portefeuilles risico's om gehackt te worden.

In 2009 werd de bitcoin bedacht door de informaticus Satoshi Nakamoto (pseudoniem) met als doel om een muntsoort te creëren die niet afhankelijk was van een centrale bank.

Hoe werkt het?

Aangekochte bitcoins sla je op in een zogeheten 'wallet bestand' op je computer. Je kunt ze ook laten beheren door een derde partij. Iedereen die een bitcoinadres heeft, kunnen het geld onderling naar elkaar verzenden ('betalen'), dat gaat gewoon via het internet. De transacties worden vastgelegd via een peer-to-peernetwerk. Als beveiliging worden de transacties voorzien van een cryptografie die bijhoudt wie de eigenaar van de bitcoin is en zodoende kan het nooit meer dan één keer uitgegeven worden door de eigenaar. Een peer-to-peernetwerk (p2p) is een netwerk waarin de aangesloten computers gelijkwaardig zijn, in tegenstelling tot de meer gangbare client-server netwerken.

Door het gebruik van de p2p-technologie en het ontbreken van een centrale administratie is het heel moeilijk om de waarde van de bitcoin te manipuleren. Heel lang werd gedacht dat de overdracht van bitcoin anoniem kon, maar inmiddels is aangetoond dat de gebruikers van bitcoins toch te traceren zijn. Hierdoor is het minder aantrekkelijk voor criminelen geworden om geld wit te wassen door het gebruik van bitcoins.

Ondanks alle voor- en nadelen zijn er steeds meer winkels en horecagelegenheden waar je ook met bitcoins kunt betalen. En dat niet alleen online, maar ook in een echte winkel of horecagelegenheid. In Hasselt kun je er zelfs bij een huisarts mee betalen. Of er wordt tussen familie en vrienden onderling bitcoins overgemaakt om bijvoorbeeld geleend geld terug te betalen. Feit is dat het aantal plaatsen waar je met bitcoins kunt betalen spectaculair groeit. Vorig jaar zijn in Canada zelfs de eerste bitcoin pinautomaten in gebruik genomen. Daar kun je tegen betaling van Canadese dollars bitcoins 'kopen'. Uit de automaat rolt een QR-code. Als deze code gescand wordt, ruil je de Canadese dollar voor bitcoins of andersom.

Of de bitcoin uiteindelijk een toekomst heeft, moet nog blijken. Zo lang de centrale banken zich negatief blijven uiten over de bitcoin, zal het een zware strijd worden voor de bitcoin om te winnen van de officiële betaalmiddelen.

De_Waag_Bitcoin