Maaltijdcheques niet meer in buitenland te besteden

Geplaatst op 22 december 2013 in de categorie Consument

Het stond al in de algemene voorwaarden van het gebruik van de maaltijdcheques, maar toch werd het door de vingers gezien. Betalen met Belgische maaltijdcheques bij winkels in een van onze buurlanden.

Sodexo en Edenred, de twee belangrijkste uitgevers van de maaltijdcheques, hebben een brief gestuurd naar een twintigtal winkels die gevestigd zijn aan de Nederlandse, Duitse en Franse grens. Deze winkels aanvaarden op dit moment wel de Belgische maaltijdcheques. Vanaf 15 januari 2014 mogen ze dat niet meer doen. In de praktijk blijkt dat een aantal van de aangeschreven winkels al direct gestopt zijn met het accepteren van de Belgische maaltijdcheques.

Edenred en Sodexo melden dat zij de afgelopen jaren de besteding van de cheques hebben gedoogd, maar daar nu mee stoppen. Ze zijn begonnen met het uitwerken van deze maatregel toen de minister van Economie Johan Vande Lanotte deze zomer het voorstel had om de maaltijdcheques af te schaffen. Het voorstel van de minister is niet meer actueel en zelfs van tafel, toch hebben Sodexo en Edenred besloten om door te gaan met hun maatregel.

 Supermarkten van net over de grens merken dat hun klanten verontwaardigd reageren. Door de maatregel worden zij gedwongen om de boodschappen in België te doen en hebben ze geen keuzevrijheid meer. De klanten vragen zich ook af of het wettelijk gezien wel mag, aangezien er in Europa een vrijheid van betalingsverkeer geldt. Dit zou echter niet van toepassing zijn, omdat enkel de euro een wettelijk betaalmiddel is. De maaltijdcheques zijn betaalbaar aan winkels die contracten hebben afgesloten met de uitgevers van de maaltijdcheques. Als deze contracten worden opgezegd, dan hoeven de cheques niet meer uitbetaald te worden.

Of je recht hebt op maaltijdcheques bepaalt je CAO, soms wordt het recht op maaltijdcheques vastgelegd in een individuele overeenkomst. In België krijgen de helft van de bedienden en arbeiders maaltijdcheques als extralegaal voordeel. Van de Belgische bedrijven kent driekwart maaltijdcheques toe. Bij bedrijven wordt geen onderscheid gemaakt tussen werknemers. Het is meestal zo dat ofwel iedereen ofwel niemand maaltijdcheques krijgen.

Er is strenge regelgeving omtrent de maaltijdcheques. Het is een bijdrage van je werkgever in de kosten die je kwijt bent aan je middageten. Je ontvangt één maaltijdcheque per gewerkte dag en is bedoeld voor de aankoop van maaltijden of voedingsmiddelen. Maandelijks ontvang je de maaltijdcheques. Naast papieren maaltijdcheques, bestaan er ook elektronische maaltijdcheques. Dat is een soort betaalkaart, waar iedere maand de waarde van de maaltijdcheques op 'gestort' worden. De werkgever bepaalt de waarde van de maaltijdcheques. Dit mag maximaal € 5,91 zijn en de werknemer draagt zelf minimaal € 1,09 bij. Heb je een verlofdag dan vervalt het recht op een maaltijdcheque. Dit geldt niet voor betaald educatieverlof.