Minder animo illegale downloads

Geplaatst op 07 februari 2014 in de categorie Consument

Sinds oktober 2012 werken de FOD Economie en de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF) samen om het aantal illegale downloads te verminderen. De samenwerking werpt zijn vruchten af blijkt uit cijfers van de FOD.

In de samenwerking wordt onder meer de traffic naar websites waar je illegaal muziek, film, games of televisieprogramma's kunt downloaden gevolgd. Deze traffic is in 2013 met maar liefst 25% gedaald. De daling is onder andere een gevolg van het stopzetten van de activiteiten van enkele grote aanbieders. Ook is het lastiger geworden om online illegale media te vinden.

Enkele cijfers

De visits aan website met illegale content daalden van 8,6 miljoen naar 6,5 miljoen. Waar in 2012 nog 45% van het internetverkeer ging naar frauduleuze sites, is dat in een jaar tijd slechts 39%. Hieruit blijkt dat er toch vaker gekozen wordt om de media en content bij een legale website te verkrijgen.

In 2012 stond België nog twintigste plaats van landen waar het meeste illegale muziek wordt gedownload. De top drie werd toen bezet door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië. De Nederlanders stonden op de twaalfde plaats. Voor 2012 werd alleen de verkoop van fysieke dragers en legale downloads in kaart gebracht. Daarna zijn ook de torrents gemeten, waardoor er een vollediger beeld ontstaat van het download gedrag van de consumenten. Illegale downloads zijn uiteraard een doorn in het oog van de muziek- en filmindustrie, omdat zij hierdoor veel inkomsten mislopen.

De BAF is blij met deze ontwikkeling. Volgens hen is het niet alleen goed voor de auteurs, producenten en andere rechthebbenden, maar ook voor de consument. Deze laatste wordt zo beter beschermd tegen phishing, virussen of spam. En een betere bescherming leidt weer tot meer vertrouwen in het veilig surfen. Uiteraard profiteert de overheid ook, zo lopen zij minder inkomsten mis door online fraude.

Een van de eerste maatregelen die ingevoerd zijn, is het blokkeren van Pirate Bay. Eén van de grootste illegale downloadsites voor muziek. De Vlaamse muziekvereniging, BEA Music, is hier blij mee, maar vindt dat er nog meer drastische maatregelen genomen moeten worden. Zo is ook het streamen van muziek via sites als Spotify verantwoordelijk voor de gedaalde verkopen van geluidsdragers. Het illegale aanbod op sites als nieuwsgroepen en torrentwebsites vormen door de oneerlijke concurrentie ook een serieuze bedreiging voor de platenzaken die in zwaar weer verkeren. In heel Europa verkeren de platenzaken in moeilijkheden, wat een slechte ontwikkeling is voor de economie.

Pirate Bay is niet de enigste website die ondertussen geblokkeerd is. Andere sites als ExtraTorrent, Bitsnoop en Kickasstorrents zijn op verzoek van het parket geblokkeerd. Kickasstorrents veranderde daarna van domein naar Kickass.to, maar ook die werd al snel geblokkeerd. De BAF is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het verzoek van blokkering. Zij dienen een klacht in bij justitie en bereiden een dossier voor. De rechter doet vervolgens onderzoek en moet daarna bepalen of een site geblokkeerd kan worden. De blokkering moet dan weer via netbeheerders uitgevoerd worden. In de praktijk gebeurd dat redelijk snel nadat de rechter uitspraak heeft gedaan.