Nooit meer je kinderen vergeten dankzij een Belgische uitvinding

Geplaatst op 13 januari 2014 in de categorie Consument

We hebben het allemaal wel eens gelezen in de krant of gehoord op het nieuws: een ouder vergeet zijn kind in een snikhete auto en het kind overlijdt. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Maar als het aan een 29-jarige magazijnier Kenny Devlieger uit het West-Vlaamse Zwevezele ligt, is dat binnenkort verleden tijd. Hij verzon een systeem dat moet voorkomen dat je per ongeluk vergeet dat je kinderen nog in je auto zitten. 

kenny_devliegher

De Duitse autofabrikant Opel schreef een online wedstrijd uit om innovaties opties te bedenken voor de nieuwe modellen. In drie weken tijd ontving Opel maar liefst 1.347 inzendingen die varieerden van een krasvrije autolak tot een automatisch verduisterende voorruit bij fel licht.

Devlieger had juist daarvoor een bericht gelezen over het overlijden van een zes maanden oude baby nadat het door de vader was vergeten in de auto. Dat bracht hem op het idee 'Safety Air'. Dit systeem controleert of er nog personen op de achterbank aanwezig zijn als de sleutel uit het contactslot wordt gehaald. Als het systeem iemand detecteert, zou de airconditioning automatisch aan gaan om de binnentemperatuur van de auto niet te hoog op te laten lopen. Helaas bleek dit idee niet realiseerbaar. Een airconditioning kan immers niet draaien zonder dat de motor aan staat. En dat bracht te veel veiligheidsrisico's met zich mee. Toch bekijk Opel hoe ze deze optie kunnen inbouwen op een veilige en betrouwbare manier. Devlieger ging daarna aan de slag met productdesigners van Achilles Design en bedacht 'Gabriel'. Een systeem -vernoemd naar de aartsengel- wat bestaat uit een druk- en temperatuurgevoelig matje en een sleutelhangertje. Het matje kan geplaatst worden bijvoorbeeld onder het kussen van een Maxi Cosi. Het hangertje heeft de chauffeur bij zich en maakt draadloos contact met het matje. Als de persoon met het hangertje zich dan verder dan vijf meter buiten het afgesloten voertuig bevindt, gaat er een alarm af in het hangertje. Ook als de temperatuur boven de 28 graden stijgt, volgt een tweede alarmsignaal. Dit signaal is luider dan de eerste. Ondertussen is er al een prototype van Gabriel gemaakt. Het idee van Devlieger is in ieder geval opgepikt door de jury van Opel. Het is nog niet duidelijk of Gabriel een optie wordt voor andere Opel-eigenaars. Gabriel is namelijk niet een optie wat ingebouwd kan worden, maar een losstaand device. En is het dus beschikbaar voor iedere auto-eigenaar, ongeacht het merk.

Kenny Devlieger laat in ieder al wel het systeem in zijn auto installeren, na het Autosalon. Ook al is hij zelf zijn kinderen nog nooit vergeten in de auto. Er zouden al veel vraag zijn naar het systeem, met name van andere ouders. Gelukkig zijn ongelukken van deze grootte een uitzondering. In Europa sterven jaarlijks zo'n twintig kinderen als gevolg van oververhitting in een auto, het zijn met name hele kleine kinderen die dit overkomt. Vaak is het een gevolg van een combinatie van ouders die veel aan hun hoofd hebben en slapende kinderen op de achterbank. Als je kinderen hebt, die alert zijn of heel aanwezig zijn is de kans heel klein dat je ze vergeet.