Playstation 4: de game-ervaring van de toekomst?

Geplaatst op 25 juni 2013 in de categorie Reviews

Naar verwachting komt de nieuwste Playstation van Sony uit in het vierde kwartaal van 2013. De achtste generatie van de Sony spelcomputers is de Playstation 4.

Verbeterde hardware

Een aangepaste processing unit gaat er voor zorgen dat de beelden zeer gedetailleerd worden getoond. Ook is het mogelijk om op de achtergrond bestanden te downloaden of te uploaden.

Het systeemgeheugen van de Playstation 4 is 8 GB, met een bandbreedte van 176 GB per seconde. Het geheugen is tot 16 keer sneller als het geheugen van de voorganger van de Playstation 4 (PS4), de Playstation 3 (PS3). Doordat het geheugen sneller is, is de levensverwachting van de gameconsole langer.

De Playstation 4 beschikt ook over een blu-rayspeler, die sneller is dan bij de PS3. Verder is de PS4 uitgerust met draadloze netwerkconnectiviteit, ethernet, bluetooth 2.1, HDMI-aansluiting en een aantal USB 3.0-poorten.

Nieuwe controller

De vernieuwde DualShock 4 controller is draadloos en communiceert via bluetooth. De controller heeft een touchpad en een verbeterde vibratiefunctionaliteit. De DualShock 4 weegt zo'n 210 gram en heeft, voor een goede grip, een rubberen vlak. Aan de DualShock 4 kan een headset worden aangesloten, waarmee je met anderen kunt praten. De lithium-ionbatterij kan opgeladen worden via de microUSB-poort, een laadstation of zelfs via de console zelf. Op de controller zit een element wat in verschillende kleuren kan veranderen. Hiermee kan informatie aan de speler worden overgebracht, zoals bijvoorbeeld de status van een gezondheidsmeter of welk karakter je bent. Tot slot is de controller ook uitgerust met een monospeaker.

playstation-4-controller-sensor

 Bewegingsdetectie

Voor de PS4 is ook de PlayStation Eye opnieuw onder de loep genomen. De PlayStation Eye heeft twee ingebouwde camera's met een formaat van 1280x800 pixels. Het voordeel van twee camera's is dat de diepte van een object kan worden gemeten, zoals bij de concurrent Microsoft Kinect. Ook is er een microfoon ingebouwd waarmee het mogelijk is om commando's in te spreken. De PlayStation Eye wordt via de AUX-poort aangesloten op de PS4.

 Communicatie

Sony gameconsoles kunnen communiceren met andere apparaten die als tweede scherm gebruikt kunnen worden, zoals tablets, smartphones en de Playstation Vita. Naast het gebruik als tweede informatiescherm kunnen deze extra apparaten ook de gameconsole van op afstand inschakelen, een bestand downloaden of zelfs een spelletje spelen. Sony heeft een PlayStation App ontwikkelt voor zowel iPhone als Android-toestellen. Hiermee kun je games aankopen en downloaden. Via een livestream kun je zelfs met andere spelers meekijken.

Ook Social Media is belangrijk geweest bij de ontwikkeling van de PS4. Via de share-knop op de controller kun je clips en video'delen naar je sociale netwerk. De spelers kunnen ook de gameplay van vrienden bekijken via een live stream.

Prijszetting

De exacte introductieprijs van de PlayStation 4 is nog niet bekend, maar zal rond de vierhonderd dollar zijn. Dit is goedkoper dan de zeshonderd dollar van de PlayStation 3 bij de introductie. Destijds was de hoge prijs van de PS3 dan ook een punt van kritiek van de consumenten.