Populaire technologie wordt iets goedkoper

Geplaatst op 16 januari 2014 in de categorie Consument

Uit een studie van de Amerikaanse Consumer Electronics Association (CEA) en het onderzoeksbureau GFK blijkt dat de consument dit jaar minder geld kwijt is aan populaire gadgets als smartphones. 

Draagbare-technologie

Dit komt door een lichte daling van de verkoopprijzen van bijvoorbeeld smartphones, computers en televisies. De daling is een wereldwijde trend die ingezet wordt. Een daling in de prijzen is ook een logisch gevolg van het ruime aanbod wat verkrijgbaar is.

In 2013 heeft de markt voor technologische producten waarschijnlijk een piek bereikt. Er was wereldwijd voor 1.068 miljard dollar (761 miljard euro) aan technologische producten verkocht, wat drie procent meer was dan in 2012. De verwachting is dat in de verkoop in 2014 iets gaat dalen tot 1.055 miljard dollar, dat is een daling van 1 procent.

Ondanks de daling in uitgaven blijft de verkoop wel stijgen. Zo is de verwachting dat de mondiale verkoop van tablets stijgt van 242 miljoen naar 340 miljoen stuks. De verwachte stijging van de verkoop van smartphones is van 1 miljard naar 1,24 miljard smartphones in 2014. Er is al een trend in daling van verkoopprijzen merkbaar. Zo betaalde je in 2010 nog gemiddeld 444 dollar voor een smartphone, in 2013 was dat 345 dollar. In 2014 is de verwachting dat een smartphone gemiddeld 297 dollar gaat kosten.

Hoe komt het dat de prijzen blijven dalen? Dit komt vermoedelijk omdat de verkoop van producten als smartphones en tablets uit Aziatische landen als China stijgt. Op het moment is het zelfs zo dat de Verenigde Staten al onttroond is als belangrijkste consument van technologische producten. Zo is in China in 2013 voor 282 miljard dollar uitgegeven aan technologie, in de Verenigde Staten was dit 254 miljard dollar. En in de economie is het zo dat als het aanbod groter is dan de vraag, dat het aanbod dan goedkoper wordt. Deze ontwikkeling is dan ook verwacht.

In België zijn op het moment ongeveer 2,6 miljoen smartphones in omloop. Het bezit is met ongeveer 30% toegenomen in een jaar tijd. Ook zijn er in 2013 50% meer tablets verkocht in België (1,5 miljoen), maar daar tegenover staat dat  het aantal notebooks met 7% gedaald is (naar 900.000). Zo blijkt dat ongeveer 89% van de Belgen minimaal één smartphone in zijn of haar bezit heeft. Ook bezit zo'n 75% over minimaal één tablet pc. De Belg moet gemiddeld 320 euro betalen voor een smartphone, voor een tablet pc is dat gemiddeld 315 euro. En voor een notebook wordt gemiddeld 660 euro betaald.

Wie een mobiel toestel gebruikt, maakt dagelijks gebruik van mobiele apps. De meest gebruikte applicaties op zijn nieuws- en weerberichten, navigatie en sociale media. Op een tablet worden er dan weer meer boeken en tijdschriften gelezen. Het merendeel van de gebruikers heeft 5 tot 20 apps op zijn of haar toestel staan. En heel klein percentage heeft er meer dan 100. Er zouden meer vrouwen spelletjes spelen op hun tablet dan mannen. Ook zouden vrouwen de mobiele apparaten meer privé gebruiken dan mannen.