Review: iPad mini

Geplaatst op 25 oktober 2012 in de categorie Reviews

Op donderdag 23 oktober 2012 was het dan eindelijk zover. Op die dag stelde Apple een hele reeks nieuwe producten voor waar onder de langverwachte iPad mini. Apple had vroeger nochtans gezworen dat mini tablet ten dode waren opgeschreven. Dat kon natuurlijk ook zijn om de concurrentie zand in de ogen te gooien. In ieder geval is vanaf nu ook een mini versie van hun immens populaire iPad ter beschikking. Wij laten er alvast even ons licht over schijnen in deze review.

Algemene kenmerken

Scherm

iPad MiniDe mini iPad is voorzien van een 7,9" LCD scherm waar het scherm van zijn grote broer een diagonaal heeft van 9,7". Deze iPad heeft een maximale resolutie van 1024x768 waardoor surfen op het net geen probleem mag zijn. De kleine afmetingen van deze tablet pc zorgen er voor dat hij bestuurbaar is met één hand terwijl je bij de gewone iPad twee handen nodig hebt.

Het scherm bevat geen retina technologie waardoor het iets meer reflecterend is in de zon. Apple heeft hier een bewuste keuze gemaakt om de retina beeldschermtechniek niet te gebruiken om zo de kosten laag te houden.

Technische specificaties

Met zijn 7,2 mm is de mini Ipad maar liefst 23% dunner dan de normale versie en weegt hij slechts 308gram. Dat is zowat de helft lichter dan wanneer je met een originele iPad op zak loopt.

Intern vindt je een dual-core A5 chip en een 5 megapixel camera. Ook krijg je LTE-ondersteuning, 802.11 a/b/g/n Wi-Fi en een Lightning-connector. Volgens Apple gaat de batterij 10uur mee maar in praktijk moet dat toch altijd met een korrel zout worden genomen.

Andere belangrijke kenmerken

Aansluitingen

Aan de onderkant van de tablet is een dock connector zichtbaar samen met twee speakers. De nieuwe dockconnector is de lighting connector en is een stuk kleiner dan de voorgaande versie. Op onderstaande afbeelding kan je goed zien hoe dun de iPad Mini is, en dat je hem erg makkelijk kan bedienen met één hand.

iPad mini Tablet

Draadloze communicatie

Zoals eerder gezegd kan de iPad mini prima overweg met alle soorten draadloze WiFi netwerken (2,4 GHz en 5 GHz) en weet hij raad met de laatste Bluetooth standaard (4.0). Apple brengt eerst de goedkopere WiFi-versie van de iPad mini op de markt en pas eind november verschijnt ook de 3/4G versie. De goedkoopste versie is te krijgen voor €329.

Deze 3/4G versie gaat voor €460 (16 GB), €560 (32 GB) en €660 (64 GB) over de toonbank. Bovendien maakt deze 3/4G versie van de iPad mini accurate navigatie mogelijk door de ingebouwde GPS-chip. Die ontbreekt bij de goedkopere Wifi-versie.

Conclusie

Op basis van bovenstaande specificaties kunnen we enkel enthousiast zijn over deze mini versie van de Ipad. Het lijkt er op dat deze iPad een stevige concurrent zal zijn in dit marktsegment. Vooral met hun basisprijs van €329 is deze iPad niet enkel meer weggelegd voor bedrijfsleiders of gadget fans. Met de digitalisering van het onderwijs hoopt Apple meteen ook op een nieuw publiek voor hun iPad mini: scholieren.