Universele oplader voor GSM's

Geplaatst op 05 januari 2014 in de categorie Consument

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben besloten dat fabrikanten van mobiele telefoons in Europa verplicht worden om de toestellen compatibel te maken voor een universele lader.

Hierdoor moet het minder omslachtig worden om mobiele toestellen te gebruiken. Ook wordt de elektronische afvalberg minder en zal de kostprijs voor consumenten beperkt worden. Het voorstel moet in het voorjaar van 2014 nog formeel goedgekeurd worden door het Europees Parlement.

Op het moment bieden de producten al de mogelijkheid om de mobiele telefoons en tablets met een micro USB-kabel op te laden. Als het aan het Europees Parlement ligt, moeten de producenten ook een dergelijke lader bij het apparaat leveren.

micro_usb

De overgrote meerderheid van producenten vindt dit geen probleem, de enige die er anders over denkt zou Apple zijn. Zij gebruiken een eigen Lightning-stekker en zijn ook de enigen die dit type leveren. Als de regels effectief worden, moet ook Apple een micro USB-kabel leveren, naast de eigen Lightning-variant. De verwachting is dat Apple hier niet blij mee zal zijn, omdat Apple bekend staat dat zij hun eigen standaarden -voor zowel software als hardware- wil behouden.

Om de groeiende hoeveelheid mobiele telefoons, modems, autodeuropeners e.d. bij te houden, moeten er ook diverse richtlijnen aangepast worden. De richtlijnen moeten er voor zorgen dat alle verschillende apparaten niet gaan interferen met elkaar, met inachtneming van de essentiële veiligheids- en gezondheidseisen.

Beter markttoezicht

De leden van het Europees Parlement hebben ook afgesproken dat er extra middelen voor markttoezicht moeten komen voor het opsporen en het controleren van producten of zij voldoen aan de nieuwe regels. De Europese Commissie zal regels opstellen om (radio)apparatuur te categoriseren voor zij op de markt gebracht kunnen worden. De regels zullen vergelijkbaar zijn met de databank die al in de Verenigde Staten gebruikt wordt.

De lidstaten hebben twee jaar om de nieuwe regels in de nationale wetgeving aan te passen en toe te passen. De fabrikanten hebben een jaar extra om aan alle regels te voldoen.

Het zou voor de consument een flinke verbetering zijn als de regelgeving goedgekeurd kan worden. Een universele oplader betekent minder irritatie als blijkt dat je net nieuw aangeschafte tablet of smartphone weer een andere oplader blijkt te hebben dan wat je al had. De afvalberg wordt zo ook ontlast, want wat moet je met een oude oplader doen als je het bijbehorende apparaat niet meer gebruikt? Ook als je op vakantie gaat, hoef je dan niet meer al die verschillende opladers mee te nemen, maar volstaat één oplader voor alle apparaten. Dat is toch ideaal? En als je per ongeluk je oplader vergeten bent, kun je waar dan ook een nieuwe kopen. Let er dan wel op dat de richtlijnen enkel gelden in Europa.